СОФИЙСКИ АРБИТРАЖЕН СЪД

СОФИЙСКИ АРБИТРАЖЕН СЪД

ПРИ МЕЖДУНАРОДНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРАВОСЪДИЕ И АРБИТРАЖ

Софийският арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” е независима правораздавателна институция. Ние сме част от международна общност, в която към момента са заявили членство 17 държави.

СОФИЙСКИ АРБИТРАЖЕН СЪД

ПРИ МЕЖДУНАРОДНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРАВОСЪДИЕ И АРБИТРАЖ

Софийският арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” /МАПА/ е независима правораздавателна институция. Ние сме част от международна общност, в която към момента са заявили членство 17 държави.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ ЩЕ БЪДАТ ВПИСАНИ В ЕДИН ОТ НАЙ-АВТОРИТЕТНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ АРБИТРАЖНИ СЪДИЛИЩА В СВЕТА

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ ЩЕ БЪДАТ ВПИСАНИ В ЕДИН ОТ НАЙ-АВТОРИТЕТНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ АРБИТРАЖНИ СЪДИЛИЩА В СВЕТА

Историческо споразумение за сътрудничество между Софийския арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” и Международната арбитражна камара в Париж

На 18 април председателят на Софийския арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” г-жа Мария Янева и президентът на Международния съд в Париж /CAIP/ г-н Бодуан Делфорж подписаха Споразумение за сътрудничество между двете институции.
В документа е посочено, че шестима български юристи ще бъдат вписани в официалните регистри с международни съдии на Международната арбитражна камара в Париж, а съответно френски юристи ще бъдат вписани при нас. Първите български юристи, които ще бъдат вписани Парижкия международен арбитраж са Мария Янева и Георги Спасов.

Международната арбитражна камара в Париж е една от най-старите правораздавателни институции. Създадена е през 1926г. и днес е сред най-влиятелните арбитражни съдилища в света. Там се разглеждат множество дела, включително и на български компании.


Споразумението ще бъде от огромна полза най-вече за родния бизнес, тъй като арбитражните дела вече ще могат да бъдат гледани и в София. На българските компании ще бъдат спестени значително време за гледане на дела и средства за пътуване, превод и др. Ще бъдат преодолени и редица различия в националните законодателства, които често са проблем при възникнали спорове. Така ще се даде възможност за насърчаване на бизнеса.

Това е първото споразумение, което Международната арбитражна камара в Париж сключва с институция от нашата страна. Факт, който е недвусмислено признание и доказателство за високия професионализъм на арбитрите от Софийския арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж”. Този международен успех е и комплимент към цялата българска юридическа общност.

Софийският арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” е независима правораздавателна институция, която е част от международна общност. В списъка на съда са включени авторитетни юристи, които са специалисти в различни области на правото.

След подписването се състоя конференция на тема „Международен арбитраж”. В своята лекция г-н Делфорж представи историята и развитието на Международната арбитражна камара в Париж. Той очерта възможностите, които арбитражът дава на бизнеса и акцентира върху важността на избора на арбитражна институция.

С интерес беше посрещната и лекцията на председателя на САС г-жа Мария Янева. В нея тя се спря на историческите корени на арбитража и предимствата му за водене на спорове от бизнеса. „Използването на арбитраж е алтернативна възможност за бързо, икономично, прозрачно и ефективно решаване на спорове”, подчерта тя.

Специален акцент на семинара беше представянето на фондация „Искам бебе”. Това е социална кауза, с която САС е ангажиран, а председателят на съда г-жа Мария Янева е и председател на УС на неправителствената организация. Фондацията работи за финансовото подпомагане и информиране на двойки с репродуктивни проблеми.

„Макар и на пръв поглед да нямат нищо общо, двете организации имат един много значим обединяващ елемент – изграждането на доверие”, подчерта основателят на Фондация „Искам бебе” Радина Велчева. „Благодарна съм на съдбата, че преди няколко години ме срещна с Мария Янева и хората от този арбитражен съд. Това даде на организацията ни нов импулс да творим добро за хората”, допълни Велчева.

НОВИНИ

Софийският арбитражен съд при Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” подкрепя каузата на Фондация „Искам бебе”